Rizik za nepušače
U istraživanju urologâ sa Univerziteta Južne Kine naglašava se da nepušači imaju veći rizik od erektilne disfunkcije. Stručnjaci su otkrili da učestalost jedenja začinjene hrane direktno utiče na kvalitetu erekcije.
Faktori rizika za erektilnu disfunkciju
Procjene pokazuju da više od 50% muškaraca u dobi između 40 i 70 godina suočava se sa određenim stepenom erektilne disfunkcije. Glavni faktori rizika uključuju starenje, pušenje, oštećenje nerava, srčane bolesti i dijabetes.
Istraživanje i njegove posljedice
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom magazinu Translational Andrology and Urology. U njemu je učestvovalo 400 muškaraca, kako sa, tako i bez erektilne disfunkcije. Stručnjaci su analizirali ulogu ishrane i navike pušenja u razvijanju ovog problema.
Začinjena hrana i pušenje
Rizik od erektilne disfunkcije nije primijećen kod pušača koji redovno konzumiraju začinjenu hranu. Ovo može biti rezultat toga što pušenje već predstavlja faktor rizika za ovaj zdravstveni problem.