Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaHrvatska se ne izjašnjava o priznanju Palestine

Hrvatska se ne izjašnjava o priznanju Palestine

U svjetlu nedavnih globalnih dešavanja, predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, izrazio je zabrinutost zbog stavova svoje zemlje prema pitanju priznanja Palestine. On ističe da je to moralno pitanje koje zaslužuje razmatranje i akciju.

Stavovi regije o priznanju Palestine

Prema Milanoviću, nekoliko država bivše Jugoslavije već je priznalo Palestinu. Pored Bosne i Hercegovine, to su Srbija, Crna Gora, Albanija i Slovenija. Naime, Slovenija je kao posljednja država u toj grupi izvršila priznanje u julu ove godine.

BiH priznaje Palestinu od 1992. godine

Bosna i Hercegovina je priznala Palestinu još 27. maja 1992. godine, odmah nakon prijema u Ujedinjene Nacije. Uspostava diplomatskih odnosa dešava se gotovo istovremeno s tim priznanjem, što ukazuje na dugogodišnje odnose.

Položaj Hrvatske i drugih država

Hrvatska, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Kosovom, još uvijek se nije izjasnila o priznanju Palestine. Milanović postavlja pitanje: “Zašto Hrvatska šuti?” i naglašava da ne vidi opravdanje za takav stav.

U međuvremenu, Armenija je posljednja zemlja koja je priznala Palestinu u junu ove godine, dok su Španija, Irska i Norveška to učinile krajem maja. Globalno priznavanje Palestine nastavlja se širiti, dok se Hrvatska nalazi u centru rasprave.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -