Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisSTADA Grupa zabilježila značajan rast prihoda i dobiti u prvoj polovini 2024....

STADA Grupa zabilježila značajan rast prihoda i dobiti u prvoj polovini 2024. godine

Porast prihoda Grupe

Prihodi STADA Grupe u prvih šest mjeseci 2024. godine dostigli su 2,02 milijarde eura. Ovaj rezultat predstavlja porast od 9% u odnosu na prvu polovinu 2023. godine. Ovaj rast prevazilazi trenutne tržišne trendove.

Rast EBITDA

U isto vrijeme, efektivna ulaganja rezultirala su porastom EBITDA za 11%, do 463,5 miliona eura. Ovaj pokazatelj je prilagođen za valutne fluktuacije i specijalne stavke.

Segmenti poslovanja koji doprinose rastu

Sva tri poslovna segmenta Grupe – zdravstveni proizvodi široke potrošnje, specijaliteti i generika – doprinijela su prihodima iznad industrijskih trendova. Posebno su se istaknuli specijaliteti, sa širenjem ponude biosimilara i novim brendovima u neurološkom i nefrološkom sektoru.

Izjave Generalnog direktora

Peter Goldschmidt, generalni direktor STADA Grupe, istakao je da stabilan rast njihove kompanije govori o snazi i otpornosti strategije. Naglasio je važnost angažovanosti i kulture rasta zaposlenih.

Izazovi tržišta

Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju, STADA je održala rast. Inflacija se zadržala, ali na nižem nivou nego lani. Grupa je uspjela osigurati pouzdano snabdijevanje pacijenata.

Ostvareni rezultati

Prihod od specijaliteta porastao je za 14%, što dodatno potvrđuje uspješnost strategije STADA Grupe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -