Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaXpeng planira proizvodnju i podatkovni centar u Evropi

Xpeng planira proizvodnju i podatkovni centar u Evropi

Strategija širenja Xpenga u Evropi

Kineska automobilska kompanija Xpeng trenutno traži optimalnu lokaciju za proizvodnju sa niskim radnim rizikom. Kompanija također planira izgradnju velikog podatkovnog centra u Evropi. Ova nova infrastruktura pomoći će im u prikupljanju softverskih podataka za unaprijeđenje funkcija “pametne” vožnje.

Vizija budućnosti vožnje

He Xiaopeng, direktor Xpenga, ističe da bi prodaja miliona automobila pokretanih AI tehnologijom mogla postati obavezan cilj za uspjeh kompanija u narednih deset godina. Prema njegovim riječima, vozači bi mogli dodirivati upravljač manje od jednom dnevno na putu do posla.

Nadogradnja s autonomnim taksijima

Xpeng planira lansirati samovozeće taksije do 2026. godine. Ovaj korak može revolucionizirati način na koji se ljudi kreću u urbanim sredinama i povećati efikasnost prevoza.

Konkurencija na evropskom tržištu

Nije samo Xpeng zainteresovan za evropsko tržište. Kompanije poput BYD, Chery i Zeekr također istražuju mogućnosti. MG Motor, koji pripada SAIC-u, razmišlja o izvozu automobila iz postrojenja na Tajlandu ka Evropi. Svi oni žele izbjeći visoke carine koje se primjenjuju na automobile unutar EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -