Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAmnesty International poziva EU da prekine isporuke oružja Izraelu

Amnesty International poziva EU da prekine isporuke oružja Izraelu

Amnesty International šalje poziv EU

U pismu upućenom Džozepu Borelu, najvišem diplomati Evropske unije, Amnesty International je apelovao na zemlje EU da obustave isporuke oružja Izraelu. Ovaj zahtjev dolazi u kontekstu trenutne situacije u Gazi, gdje su nasilje i sukobi u porastu.

Kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava

Amnesty International ističe da je potrebno da EU prestane ulagati i trgovati s izraelskim naseljima na područjima koja su pod okupacijom. Ove aktivnosti su ocijenjene kao nezakonite prema nedavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu.

Decisivni trenutak za EU

Ova tema biće na agendi sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu. ICJ je ranije naglasio da izraelska okupacija palestinskih teritorija, koja traje više od 60 godina, krši međunarodno pravo i hitno treba biti okončana.

Odziv na međunarodne presude

Iako je mišljenje ICJ-a neobavezujuće, ono nosi značajnu težinu u međunarodnom pravu. Odluka UN-a o nezakonitosti izraelskih naselja može potencijalno oslabiti podršku Izraelu.

Zahtev za preispitivanje sporazuma

Amnesty International je dodatno zatražila od Evropske komisije da preispita trenutni Sporazum o pridruživanju EU i Izraela, posebno u kontekstu usklađenosti s ljudskim pravima.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem tokom rata 1967. Godine, a ta područja Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -