Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaBjeloruski reditelj Andrei Hniot suočen s prijetnjom zatvora zbog optužbi o utaji...

Bjeloruski reditelj Andrei Hniot suočen s prijetnjom zatvora zbog optužbi o utaji poreza

Pismo podrške istaknutih ličnosti

Andrei Hniot, poznati bjeloruski filmski reditelj, trenutno je u centru pažnje zbog optužbe za utaju poreza. Ukoliko ga vrate u Bjelorusiju, suočit će se s ozbiljnim prijetnjama, kao što su zatvor, mučenje ili čak smrtnom kaznom.

Podrška iz cijelog svijeta

Pismo koje je potpisao niz istaknutih ličnosti, uključuje francusku glumicu Juliette Binoche, bjelorusku nobelovku Svetlanu Alexievich, kao i poznate reditelje Kirilla Serebrennikova, Oleh Sentsova i Agniezku Holland. Ova podrška Hniotu naglašava važnost slobode izražavanja i umjetničkog aktivizma.

Kritika režima Aleksandra Lukašenka

Hniot je poznat po svom aktivizmu i snažnoj kritici predsjednika Bjelorusije, Aleksandra Lukašenka. Njegovi filmovi dokumentuju masovne proteste protiv Lukašenkovog kontroverznog reizbora iz 2020. godine. Nakon slamanja demonstracija, Hniot je napustio zemlju i potražio azil u Srbiji.

Interpolova tjeralica i pravni izazovi

Hniot je bio uhapšen u Srbiji prošlog oktobra, prema zahtjevu Interpola. Od tada, vodi pravni angažman kako bi se osporio zahtjev za izručenje, ali završna žalba zakazana je za utorak. Hniot insistira da su optužbe politički motivirane zbog njegovog aktivizma.

Režim protiv prodemokratskih aktivista

U pismu se ističe da Bjeloruski režim koristi Interpolove tjeralice kao alat za progon prodemokratskih aktivista širom svijeta. Hniotovo hrabro suprotstavljanje režimu simbolizira borbu za ljudska prava u Bjelorusiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -