Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSukobi u Kursku: Ruske trupe koriste haubice iz 1950-ih

Sukobi u Kursku: Ruske trupe koriste haubice iz 1950-ih

Ruska ofanziva u Kursku

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu snimku koja prikazuje korištenje haubica M-46, proizvedenih 1950-ih. Ove haubice se koriste u Kursku, gdje je Ukrajina izvela iznenadnu ofanzivu 6. augusta.

Preraspodjela trupa

Prema izvještajima Wall Street Journala, predsjednik Vladimir Putin planira preraspodijeliti dio svojih trupa iz prve borbene linije u Ukrajini ka regiji Kursk. Do 13. augusta, oko 5.000 vojnika je prebačeno u ovu regiju kako bi se suočili s napredovanjem ukrajinskih snaga.

Prebacivanje vojnih resursa

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, također je uključen u ovu situaciju. Izvori sugeriraju da je prebacio vojnu opremu iz svojih jedinica kako bi podržao rusku vojnicu. Ruske jedinice koriste artiljeriju iz sovjetske ere kako bi napale ukrajinske mobilne oklopne skupine u pograničnom području.

Ukrajinska reakcija

Dok ruske trupe koriste staru vojnu opremu, Ukrajina raspoređuje modernu opremu isporučenu od strane NATO-a. Njemačke novine izvještavaju o upotrebi oklopnih vozila WiSENT 1 i borbenih vozila pješaštva Marder u regiji Kursk.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -