Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetJames Cutfield pod istragom nakon tragedije jahte u Italiji

James Cutfield pod istragom nakon tragedije jahte u Italiji

James Cutfield, 51-godišnji državljanin Novog Zelanda, postavljen je pod istragu od strane talijanskih tužilaca. Ova odluka uslijedila je nakon tragedije koja se dogodila 19. augusta.

Pogibija sedam osoba

U incidentu je poginulo sedam osoba, uključujući i poznatog britanskog plivača, dok je jahta Bayesian pretrpjela ozbiljna oštećenja. Jahta, duga 56 metara i pod britanskom zastavom, potonula je nakon što je pogodila oluju dok je bila usidrena kod sjeverne Sicilije.

Pravo na šutnju

Advokat Giovanni Rizzuti izjavio je da je Cutfield iskoristio svoje pravo na šutnju iz dva razloga. Prvo, naveo je da je kapetan psihički i fizički iscrpljen. Drugo, dodao je da su informacije potrebne za temeljitu odbranu prikupljene tek nakon što su postavljeni pod istragu.

Istraga u toku

Talijanski tužioci naglasili su da stavljanje Cutfielda pod istragu ne znači da je kriv. Takođe, nije jasno hoće li biti istraženi i drugi članovi posade ili povezane osobe. Istraga će se nastaviti, a nadležni planiraju izvući olupinu jahte sa dublje lokacije.

Stanje jahte

Jahta Bayesian trenutno je na desnoj strani i leži na dubini od oko 50 metara. Istraga o ovoj tragediji nastavlja se kako bi se razjasnile okolnosti incidenta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -