Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNajkraći rat u povijesti: Sukob između Britanije i Zanzibara

Najkraći rat u povijesti: Sukob između Britanije i Zanzibara

Rat koji je trajao samo 38 minuta

Jedan od najsvjetlijih trenutaka u vojnoj historiji dogodio se 25. kolovoza 1896. godine. Tom prilikom, zabilježen je najkraći rat ikada, između Britanskog Carstva i Zanzibara. Ovaj sukob, koji je trajao manje od sat vremena, imao je ozbiljne posljedice za regiju.

Sukob zbog britanskih interesa

Zanzibar je krajem 19. stoljeća bio pod utjecajem Velike Britanije. Kada je 25. kolovoza preminuo tadašnji sultan, njegov nećak Khalid bin Bargash preuzeo je vlast državnim udarom. Britanci su smatrali da Bargash nije pogodan vođa i postavili su mu ultimatum.

Odlučujuća bitka

Ubrzo nakon ovog ultimatum, počinje sukob. Sultan je okupio 3000 vojnika, dok su Britanci imali 900 zanzibarskih lojalista i flotilu pet brodova. Paljba je započela u 9 sati ujutro. Sultanova jahta je potopljena, a njegovu palaču je pogodilo više projektila.

Pobjegao u azil

Nakon svega 38 minuta, sukob je završen, a sultan je pobjegao u njemački konzulat. Iako je uhvaćen 1916. godine, brzo je oslobođen i do kraja života boravio je u Mombasi. Umro je 1927. godine u općem zaboravu.

Posljedice ratnog sukoba

Ovaj rat odnio je skoro 600 ljudskih života. Britanci su na mirovnom sporazumu tražili reparacije i postavljali svog čovjeka na vlast. Godine 1964. Zanzibar se spojio s Tanganjiku i nastala je država Tanzanija. Danas Zanzibar privlači turiste svojim predivnim plažama i tirkiznim morem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -