Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaRast broja stranih radnika u Hrvatskoj i novi zakonski prijedlozi

Rast broja stranih radnika u Hrvatskoj i novi zakonski prijedlozi

Strani radnici u Hrvatskoj: trenutna situacija

Hrvatska se suočava s izazovima kada je u pitanju zapošljavanje stranih radnika. Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, u zemlji je trenutno zaposleno 143 hiljade stranih radnika. Međutim, broj zahtjeva za dozvole za rad nije u skladu s tim statistikama.

Izvori stranih radnika

Od ukupnog broja stranih radnika, gotovo 12 hiljada dolazi iz evropskih zemalja. Preko 50% radnika dolazi iz susjednih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju. U posljednjim godinama zabilježen je i porast radnika iz azijskih država.

Utjecaj na tržište rada

Ministar rada, Marin Piletić, istaknuo je da strana radna snaga nije snizila cijenu rada u Hrvatskoj. Umjesto toga, prosječna plaća raste svakog mjeseca. Iako je broj stranih radnika dostigao rekordne nivoe, oni čine samo osam posto ukupne radne snage.

Planirane izmjene Zakona o strancima

Piletić je najavio izmjene Zakona o strancima, koje su rezultat konsultacija s socijalnim partnerima. Jedna od ključnih promjena je produženje dozvole za boravak i rad sa jedne na tri godine, ovisno o trajanju ugovora. Ovaj potez će olakšati prelazak između pozicija kod istog poslodavca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -