Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapadi dronovima na Ukrajinu: Stradalo više osoba, materijalna šteta ogromna

Napadi dronovima na Ukrajinu: Stradalo više osoba, materijalna šteta ogromna

Napadi na oblast Zaporožja

U noći 27. augusta, ruske trupe su pokrenule napade dronovima tipa Shahed na oblast Zaporožja. Ovi napadi su rezultirali smrću i ranjavanjima. Prijavljeno je najmanje sedam udara koji su ostavili ozbiljne materijalne posljedice, uključujući požare na privatnim kućama.

Žrtve i ruševine

U napadima su poginule dvije osobe kada je jedan hotel uništen u središnjem gradu Krivi Rog. Također, dva lica su izgubila život u napadima na grad Zaporožje. Postoji sumnja da pod ruševinama u Krivom Rogu može biti još žrtava.

Odbrana Kijeva

Sistemi protivvazdušne odbrane u Kijevu raspoređeni su tijekom noći u cilju odbijanja projektila i dronova koji su napadali glavni grad Ukrajine. Svjedoci su izvijestili o najmanje tri serije eksplozija tokom noći.

Prethodni napadi i međunarodna reakcija

Dan ranije, Rusija je ciljala oblast Zaporožja, kao i susjedne zajednice, lansirajući više od 200 projektila i dronova. Ovaj napad je rezultirao smrću najmanje sedam osoba i ozbiljnim oštećenjem energetske infrastrukture, što je američki predsjednik Joe Biden osudio kao “nečuven”.

Analize vojnih stručnjaka

Analitičari Instituta za proučavanje rata smatraju da Moskvi nedostaje kapacitet za redovne masovne napade. Novinari “Ekonomske pravde” su izračunali da je trošak ovog napada iznosio više od 1,25 milijardi dolara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -