Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZima 2023/2024: Šta očekivati od polarnih struja i La Niñe?

Zima 2023/2024: Šta očekivati od polarnih struja i La Niñe?

Uzimajući u obzir trenutne meteorološke uvjete, očekuje se da će polarni vrtlog biti slabiji nego obično tokom prve polovice zime. Ovaj fenomen može značajno uticati na globalne vremenske obrasce.

Utjecaj La Niñe na zimske uvjete

Globalni vremenski sistem je složen i podložan različitim faktorima. Ove godine, posebno se ističe slabiji La Niña događaj na Pacifiku. La Niña, hladna faza velike oštrice, može izazvati značajne promjene u vremenskim obrascima.

Kako Polar Vortex utiče na zimu?

Polarni vrtlog se očekuje da će pokazati svoje efekte kada zima zvanično započne. Očekuje se da će doći do blokirajućeg visokog pritiska iznad Grenlanda i sjevernog Pacifika. Ovo će dovesti do transporta hladnijeg zraka iz zapadne Kanade ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Efekti na Evropu

U Evropi, predviđa se da će niskotlačno područje donijeti hladnoću i snijeg u centralne dijelove. Ovakvi vremenski obrasci obično su vezani za La Niña događaje, koji modifikuju cirkulaciju zraka u atmosferi.

Anomalije temperature okeana

La Niña je povezana sa anomalijama temperature okeana, što izaziva promjene u atmosferskim pritisnim obrascima. Glavna regija koja se prati je 3.4, a upravo ona igra ključnu ulogu u određivanju trenutne faze i njene jačine.

Ukoliko se ovi trendovi nastave, zima bi mogla donijeti značajne promjene u vremenskim uvjetima širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -