Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRast Jaza u Platama: Menadžeri u Švicarskoj Zarađuju 143 Puta Više od...

Rast Jaza u Platama: Menadžeri u Švicarskoj Zarađuju 143 Puta Više od Radnika

Razlika u Platama u Švicarskoj

Studija sindikata Unia otkrila je da je 2023. godine povećan jaz između najbolje i najlošije plaćenih radnika u Švicarskoj. Naime, menadžeri najviših plata zarađuju u prosjeku 143 puta više od svojih najslabije plaćenih kolega.

UBS na Prvom Mjestu

Najveća banka u zemlji, UBS, bilježi najveću razliku u platama. Međutim, banka nije odmah odgovorila na upite medija o ovoj situaciji. U ovoj godini, kritikovana je i naknada izvršnog direktora UBS-a, Sergia Ermottija, koja iznosi 14,4 miliona švicarskih franaka.

Novartis i Nestle Također U Pitanju

Proizvođač lijekova Novartis ima drugu najveću razliku u platama. Proizvođač hrane Nestle zauzima treće mjesto, ali niti jedan od njih nije komentarisao rezultate studije.

Uporedba s Britanijom

Za usporedbu, prošle godine u Velikoj Britaniji prosječni izvršni direktor FTSE 100 zarađivao je 120 puta više od nacionalne prosječne plate. Razlika u platama u Švicarskoj trenutno je najveća od 2019. godine, kada su plate izvršnih direktora bile 148 puta veće od najnižih.

Poziv na Preraspodjelu Dobitaka

Noemie Zurlinden, glavna ekonomistica Unie, istaknula je ozbiljnost situacije. Izjavila je da je jaz ogroman i da se ne može opravdati velika razlika između plata direktora i običnih radnika, posebno tokom rasta troškova života.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -