Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPavel Durov, osnivač Telegrama, uhapšen u Francuskoj: Sudska istraga u toku

Pavel Durov, osnivač Telegrama, uhapšen u Francuskoj: Sudska istraga u toku

Pavel Durov u pritvoru

Osnivač popularne aplikacije za razmjenu poruka “Telegram”, Pavel Durov, uhapšen je u Francuskoj u okviru sudske istrage. Ova vijest je izazvala veliku pažnju medija i javnosti, posebno među zagovornicima privatnosti.

Uloga u tehnološkom svijetu

Pavel Durov, 39-godišnji tehnološki milijarder, poznat je kao ruski Mark Zakerberg. Prije nego što je osnovao Telegram, bio je jedan od osnivača društvene mreže “VK”, nakon čega je bio prisiljen napustiti kompaniju. Durov trenutno vodi Telegram iz Dubaija, gdje posjeduje dvojno državljanstvo Francuske i UAE.

Rast Telegram platforme

Prema najnovijim informacijama, Telegram je u julu 2024. godine imao 950 miliona aktivnih korisnika. To ga čini četvrtom najpopularnijom platformom za razmjenu poruka na svijetu. Durov redovno dijeli lične uvide i novosti sa svojih 11 miliona pretplatnika putem svog Telegram kanala.

Kontroverzna izjava o donaciji sperme

Durov je nedavno šokirao javnost svojom izjavom o donaciji sperme, otkrivajući da ima više od 100 biološke djece. Njegov post je izazvao razne reakcije, a on je istaknuo da je ponosan na svoju ulogu u pomaganju parovima širom svijeta.

Reakcije na hapšenje

Hapšenje Pavela Durova izazvalo je osudu mnogih, uključujući bivšeg zviždača NSA, Edvarda Snoudena, koji je to nazvao napadom na osnovna ljudska prava govora i udruživanja. Durov planira otvoriti svoj DNK kako bi njegovi biološki potomci lakše mogli pronaći jedni druge.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -