IZETBEGOVIĆ DOBIO ULTIMATUM OD PORAŽENIH NAČELNIKA: „Ili ćeš ukloniti suprugu iz stranke, ili ćemo mi ukloniti vas oboje?!“

Zvizdićeva odluka da ostane u SDA-u sigurno je motivirana šansom da bi mogao imati podršku ukoliko se odluči „napasti“ prvu poziciju u SDA. Da li će uspjeti u tome uopće nije bitno. Važno je da je bitka za novog lidera SDA počela!

0
66

Svi oni koji su se kladili da bračni par Bakir i Sebija Izetbegović neće skupa dočekati Novu godinu bili su u pravu iako još uvijek ne mogu preuzeti iznos opklade ako su se očitovali. Formalno Bakir i Sebija Izetbegović još uvijek stoje na isitim funkcijama i pijedestalu moći, a suštinski su postali skoro pa fikusi čije pozicije više ovise o političkom nasljeđu i spletu okolnosti, nego o njihovoj moći. Na primjer, pozicija Sebije Izetbegović kao šefice KSCU-a, ovisi o ministru Vjekoslavu Mandiću, to jeste od odnosa i političke trgovine HDZ i SDA.

Nakon nekoliko afera, a posebno nakon afere „Resporatori“, te nakon izbornog debakla, njih dvoje su postali objekti općeg nezadovoljstva, kako naroda tako i članstva unutar Stranke demokratske akcije (SDA). To je rezultiralo javnim prozivkama kako bivših tako i sadašnjih funkcionera SDA da Bakir odstrani suprugu iz stranke.

Jedan od njih je bio i Denis Zvizdić koji je Sebiju Izetbegović okarakterizirao kao glavnog krivca za loš rezultat SDA u Sarajevu, te je izravno optužio kao ključnog aktera afere „Respiratori“ ustvrdivši da je ona „NN“ osoba koja je premijeru Fadilu Novaliću sms-porukama izdavla naredbe za nabavku istih.

Za sada se supružnici vrlo dobro brane svojim „bijelim lažima“ čime su relativno uspješno amortizirali ovakve prozivke i optužbe u medijima. Gospodin Iztebegović tako tvrdi da SDA nije doživjela poraz „kada se sumiraju svi izborni razultati“, a gospođa Izetbegović samohvalisavo tvrdi kako je KSCU na čijem je čelu podnio herojske napore u suzbijanju pandemije izazvane korona virusom.

No, unutar zidova, kako onih u vili na Poljima, gdje obitava bračni par, tako i onih u Centrali SDA, gdje se raspravlja o mnogobrojnim problemima u koje je stranka ušla nakon brojnih političkih nedaća, njihove „bijele laži“ nisu donijele mir.

Teško da Bakir kad se ujutro probudi svojoj drugi nazove selam sa osmijehom, kako je to, po njegovom priznanju, činio ranije zahvaljujući joj se za podršku i uspjeh koji je ostvarivao kao lider SDA. Od sredine novembra njihova buđenja uz selame sigurno su popraćena uzdasima od briga koje je san privremeno bio uklonio iz duše.

Zbog takvog stanja i i turbulencija u vrhu stranke polahko se u Centralu SDA uvlači psihoza straha koja potiče loše međuljudske odnose. O tome govore kuloarske informacije koje cure iz Centrale i teško je provjeriti njihovu vjerodostojnost. Sve više se u Centrali šapuće i govori „u četiri oka“, a sve manje na „organima stranke“ raspravlja o ovim problemima.

Tako je teško razaznati informacije koje su „procurile“ nakon jednog sastanka Izetbegovića sa poraženim načelnicima glavnih sarajevskih općina, na kojem su ultimativno od njega tražili uklanjanje njegove supruge iz vrha stranke.

Navodno je Izetbegović rezolutno taj ultimatum odbio, ali, ogorčeni i okuraženi načelnici su nakon toga zaprijetili da će ukloniti njih oboje. Iako su ove informacije kuloarskog nivoa, mogu se uzeti kao ozbiljne jer odražavaju realno stanje u vrhu SDA.

Njih možda najbolje potvrđuje odluka Denisa Zvizdića da ostane u SDA-u jer je ona bazirana upravo na ovakvim informacijama i procjenama slabljena pozicije bračnog para Bakira i Sebije Izetbegovića.

Iako je Zvizdić formalno dogovorio svoj ostanak u SDA pod uvjetom da bude nosilac „državen liste“, a potom i ministar vanjskih poslova, time se sigurno nisu zadovoljile njegove ambicije.

Veća je vjerovatnoća da je njegova odluka da ostane u SDA-u motivirana šansom da bi mogao imati podršku ovako razočaranih i poraženih načelnika ukoliko se odluči „napasti“ prvu poziciju u SDA.

Da li će uspjeti u tome uopće nije bitno. Ali bit će svakako veoma zanimljivo. Važno je da je bitka za novog lidera SDA počela!