Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaKako se rashladiti ljeti: Preporučene namirnice za vruće dane

Kako se rashladiti ljeti: Preporučene namirnice za vruće dane

Uživajte u svježim ljetnim namirnicama

Ljeto donosi visoke temperature koje mogu uzrokovati nelagodu. Ono što jedemo tokom ovog perioda može značajno uticati na naš osjećaj. Odabir pravih namirnica može pomoći u održavanju niže tjelesne temperature i općem osjećaju ugodnosti.

Lubenica: Kraljica ljetnog voća

Lubenica se smatra savršenim voćem za vruće ljetne dane. Ova slatka voćka sastoji se od oko 90 posto vode. Konzumacija lubenice pomaže u očuvanju hidratacije i hlađenju tijela. Pored toga, obogaćena je vitaminima C i A, kao i kalijem, koji doprinosi ravnoteži elektrolita u tijelu.

Krastavac: Zdrav i osvježavajući izbor

Krastavac je još jedan izvanredan izbor za ljetne dane. S obzirom da sadrži visoki postotak vode i malo kalorija, savršeno je povrće za održavanje tjelesne temperature. Pomaže i u izbacivanju toksina iz tijela. Može se konzumirati u svježim salatama, smoothiejima ili kao prilog jelima.

Obratite pažnju na svoje tijelo

Osim što ćemo birati pravi način ishrane, veoma je važno slušati tijelo. Ljekari preporučuju obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje, posebno tokom vrućina. Tri ključna znaka toplotnog udara mogu biti opasna, stoga je važno djelovati brzo ako primijetite bilo kakve simptome.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -