Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPregovori o prekidu vatre u Gazi: Neuspjeh u Kairu

Pregovori o prekidu vatre u Gazi: Neuspjeh u Kairu

Neuspješni pregovori u Kairu

Pregovori o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, održani u Kairu, nisu donijeli očekivane rezultate. Prema izvorima bliskim egipatskim vlastima, obje strane nisu pristale na predložene kompromise.

Minimalne šanse za uspjeh

Visoke tenzije nastavljaju se u Gazi, s minimalnim šansama za postizanje sporazuma. Ovi pregovori, podržani od strane Sjedinjenih Američkih Država, ne donose pomake ka okončanju višemjesečnog sukoba.

Prekid vatre i taoci

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Džejk Salivan, istakao je tokom konferencije u Halifaxu da su pregovori intenzivirani. Sjedinjene Američke Države surađuju s egipatskim i katarskim posrednicima kako bi se osigurao prekid vatre i oslobađanje talaca.

Kritične tačke pregovora

Jedna od ključnih tačaka pregovora je prisutnost izraelskih snaga u Filadelfijskom koridoru, koji se proteže duž granice Gaze prema Egiptu. Posrednici su predložili više alternativa te prisutnosti, ali nijedna nije prihvaćena.

Odbacivanje novih uvjeta

Hamas je odbacio nove zahtjeve Izraela, posebno one vezane za povlačenje trupa iz Gaze. Dužnosnik Hamasa, Osama Hamdan, naglasio je da neće pregovarati o novim uvjetima, pozivajući se na sporazum iz jula.

Nadanja za budućnost

Iako su pregovori zakazani, Hamas tvrdi da su američke informacije o mogućem dogovoru netočne. I dalje traže trajni prekid vatre i povlačenje Izraela iz Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -