Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisAustralija uvodi zakone protiv radnog stresa izvan radnog vremena

Australija uvodi zakone protiv radnog stresa izvan radnog vremena

Nova pravila o radnom vremenu

Australija je uvela nove zakone dizajnirane da suzbiju širenje radnih e-mailova i poziva u privatni život zaposlenika. Ovaj propis, koji je stupio na snagu ovaj ponedjeljak, omogućava radnicima da ne budu kažnjeni ako odbiju čitati ili odgovarati na poslovne poruke izvan radnog vremena.

Podrška zakonu

Zakon je naišao na podršku radnika koji žele zaštititi svoje privatno vrijeme. Mnogi smatraju da će im nova pravila dati samopouzdanje da se odupru stalnom pritisku komunikacije s poslodavcima van radnog vremena. Ovaj trend je znatno porastao tokom pandemije COVID-19, koja je poremetila granice između posla i doma.

Zabrinutost zbog prekovremenog rada

Prema anketi Australijskog instituta, Australci su u 2023. godini radili u prosjeku 281 sat neplaćenog prekovremenog rada. To je procijenjeno na vrijednost od 130 milijardi australskih dolara. Očekuje se da će novi zakon utjecati na smanjenje tog stresa.

Globalni trendovi

Australija se pridružuje oko dvadesetak zemalja koje imaju slične zakone. Francuska je bila pionir, uvođenjem ovih propisa 2017. godine. Godinu dana kasnije, kaznila je tvrtku Rentokil Initial jer je zahtijevala uvijek uključen telefon.

Izjave stručnjaka

Rachel Abdelnour iz industrije oglašavanja je izjavila da će novi zakon pomoći zaposlenicima da se odmore. Prema njenim riječima, stalna povezanost s telefonima otežava isključivanje i odvajanje od posla.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -