Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelske snage smanjuju humanitarne zone u Gazi: Poziv na evakuaciju stanovnika

Izraelske snage smanjuju humanitarne zone u Gazi: Poziv na evakuaciju stanovnika

Evakuacija u Gazi: Izraelska vojska reaguje

U nedjelju, izraelska vojska zatražila je od palestinskih stanovnika evakuaciju područja istočno od Deir al-Balaha. Ovo područje je ranije klasifikovano kao “humanitarno”, prema informacijama koje javljaju agencije poput Anadolu.

Sigurnost na prvom mjestu

Avichay Adraee, glasnogovornik izraelskih snaga, upozorio je da će se u ovom području djelovati agressivno. On je apelovao na sve stanovnike i raseljene osobe da pređu u zapadnu oblast (Al-Mawasi) radi vlastite sigurnosti.

Opasno borbeno područje

Adraee je odredio da se označeno područje smatra “opasnim borbenim područjem”. U međuvremenu, medijski ured u Gazi potvrdio je da bolnica mučenika Al-Aksa nije unutar crvene zone koju su odredile izraelske vlasti.

Kritika međunarodnih organizacija

Kroz desetomjesečni rat u Gazi, Izrael je često naređivao masovne evakuacije ka “sigurnim” ili “humanitarnim” oblastima. Međutim, grupe za ljudska prava i međunarodni posmatrači kritikovali su ovakve poteze zbog izazvanih humanitarnih patnji.

Pitanje sigurnosti Palestinaca

Pored toga, brojni Palestinci su se suočili s napadima dok su pokušavali doseći ove “sigurne zone”. Mnoge priče o mučnim iskustvima evakuacije dodatno ističu težak položaj građana u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -