Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeFitnessUpozorenje stručnjaka: Uobičajeni obroci za mršavljenje mogu izazvati kontraefekt

Upozorenje stručnjaka: Uobičajeni obroci za mršavljenje mogu izazvati kontraefekt

Planiranje obroka sa pravim nutrijentima

Mnogi planovi obroka s niskim kalorijama ne sadrže nužne nutrijente za očuvanje metaboličkog zdravlja. Umjesto samo smanjenja kalorija, pažnja treba biti usmjerena na kvalitetu obroka. Balans proteina, masti i vlakana od ključne je važnosti za zadovoljavanje gladi i održavanje energije tokom dana, navodi portal She Finds.

Šta izabrati, a šta izbjegavati

Prema zdravstvenom stručnjaku Brendanu Oxfordu, neka popularna jela koja se smatraju zdravima zapravo mogu otežati gubitak kilograma. Najgora kombinacija, piletina i riža, može izazvati skokove inzulina usljed visokog sadržaja ugljikohidrata u riži, što može potaknuti skladištenje masti. Pored toga, nedostatak masti u ovom obroku dovodi do bržeg osjećaja gladi.

Shakeovi – brza, ali nezadovoljavajuća opcija

Shakeovi se često predstavljaju kao praktične zamjene za obrok. Međutim, mnogi od njih sadrže malo proteina te su često puni ugljikohidrata i minimalnih masti, što može stvoriti nelagodu u želucu i dovesti do nedostatka energije.

Tunjevina i nudle – loša kombinacija

Obrok od tunjevine i nudli, iako popularan među onima koji žele smanjiti unos kalorija, nije idealan za mršavljenje. Ova kombinacija sadrži previše ugljikohidrata te nedostaje vlakana, što čini lošim izborom za gubitak masnoće.

Uzimajući u obzir savjete stručnjaka, važno je preispitati izbore obroka i fokusirati se na kvalitetne nutritivne sastojke kako bi se postigla održiva kontrola tjelesne težine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -