Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah ispalio 320 raketa na Izrael: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Hezbolah ispalio 320 raketa na Izrael: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Jutrošnja eskalacija sukoba

U jutrošnjoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, libanska grupa Hezbolah tvrdi da je ispalila 320 raketa prema Izraelu. Ovaj napad predstavlja najveći sukob između Izraela i Hezbolaha u posljednjih 18 godina.

Odgovor Izraelskih snaga

Izrael je uzvratio kontranapadom u kojem je učestvovalo gotovo 100 borbenih letjelica. Snimci razmjene vatre već su objavljeni, a libanski mediji javljaju o tragičnim posljedicama – troje stradalih u izraelskom granatiranju.

Motiv napada

Hezbolah je saopćio da je napad uslijedio kao osvetna akcija zbog ubistva visokog vojnog komandanta Fuada Šakura. Prema izjavama portparola Hezbolaha, napadnuto je 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu.

Budućnost sukoba

Osim što je operacija “za danas” završena, još uvijek nema informacija o daljnjim napadima Hezbolaha na Izrael. Hezbolah je negirao da su izraelski preventivni napadi utjecali na njihov napad.

Izjave Hezbolaha

U saopštenju Hezbolaha, navodi se da su tvrdnje Izraela o preventivnim akcijama i efektivnosti napada “prazne”. Al-Majadin, TV kanal blizak Hezbolahu, javio je da je napad bio potpuno uspješan, negirajući uspješnost izraelskog prevencije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -