Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaKako pravilno održavati intimnu higijenu nakon seksa?

Kako pravilno održavati intimnu higijenu nakon seksa?

Njega nakon seksualnog odnosa

Nakon seksualnog odnosa, mnogi ljudi imaju pitanje o higijeni. Ne morate odmah ići pod tuš, ali nježno čišćenje može spriječiti infekcije, uključujući infekciju urinarnog trakta. Topla voda je dovoljna za pranje intimnih dijelova tijela.

Izbjegavajte snažne mirise

Mnoge žene smatraju da je potrebno koristiti specijalne proizvode za čišćenje vagine. Međutim, miris vagine je normalan i ne ukazuje uvijek na problem. WebMD preporučuje izbjegavanje mirisnih maramica i krema koje distribuiraju neprovjerene tvrdnje o osvježavanju.

Mokrenje kao prevencija

Tokom seksualnog odnosa, bakterije mogu ući u mokraćnu cijev, čime se povećava rizik od infekcije. Zato je preporuka da nakon seksa mokrite. Također, žene deberían brisati od naprijed prema nazad da bi spriječile širenje bakterija.

Odabir donjeg veša

Znojna mjesta su pogodna za razvoj bakterija, stoga se preporučuje nošenje prozračnog donjeg veša. Pamučni donji veš je idealan izbor za obuću, dok se uske gaćice i najlonke savjetuje izbjegavati.

Obavezna higijena ruku

Nakon seksa, uvijek operite ruke kako biste smanjili mogućnost prijenosa bakterija. Ukoliko primijetite nelagodu, poput svraba ili peckanja, obavezno posjetite ljekara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -