Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPavel Durov, osnivač Telegrama, uhapšen u Parizu: Ilon Mask se oglasio

Pavel Durov, osnivač Telegrama, uhapšen u Parizu: Ilon Mask se oglasio

Hapšenje Pavela Durova

Pavel Durov, osnivač popularne aplikacije Telegram, uhapšen je jučer na aerodromu Le Burže u Parizu. Ovaj incident izazvao je brojne reakcije, uključujući i onu Ilona Maska, koji je tražio Durovo puštanje na slobodu.

Reakcije javnosti i novinara

Ilon Mask je na društvenoj mreži X objavio snimak intervjua sa Durovom iz aprila. Također, novinar Taker Karlson se oglasio, ističući da je Durov napustio Rusiju zbog pritisaka vlasti. Karlson je istakao da su američke korporacije, poput Applea i Googlea, najveći pritisak na Telegram vršile zbog zahtjeva za cenzuru.

Telegram i sloboda govora

Durov je naglasio da vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata ne vrše pritisak na njegovu kompaniju. Također, istakao je prednosti poslovanja u UAE, kao što su efikasno oporezivanje i odlična infrastruktura. Unatoč pokušajima da se Telegram smjesti u druge zemlje, birokratija je bila prepreka.

Pritisci i bezbjednost

Pavel Durov je ranije govorio o pritiscima koje trpe od strane FBI-a i američkih obavještajnih agencija. Ignorisao je zahtjeve i Demokratske i Republikanske stranke vezane za informacije nakon napada na Kapitol. Durov je naglasio da je Telegram neutralna platforma s 900 miliona korisnika.

Zaključak

Pavel Durov trenutno se nalazi u zatvoru u Francuskoj, a njegovo hapšenje predstavlja ozbiljno upozorenje za sve vlasnike platformi koji odbijaju cenzuru. Cijeli intervju sa Durovom dostupan je na YouTubeu i drugim platformama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -