Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah odgovara na ubistvo vojnog komandanta napadima na Izrael

Hezbolah odgovara na ubistvo vojnog komandanta napadima na Izrael

Reakcija Hezbolaha na napade

Hezbolah je u nedjelju objavio informaciju da su započeli napade na Izrael. Ovi napadi su odgovor na ubistvo njihovog glavnog vojnog komandanta Fuada Šukra prošlog mjeseca. Zahvaljujući nehumanom postupku, u tom napadu su stradali i civili, uključujući žene i djecu.

Uspješna prva faza napada

Militantna organizacija tvrdi da je prva faza njihovih napada “završena potpunim uspjehom”. Hezbolah je naveo da su se ovi napadi fokusirali na vojne lokacije Izraela. Cilj im je spriječiti izraelsku vojnicu da presretne nove nalete napada.

Broj lansiranih raketa

Prema saopćenju Hezbolaha, u nedjelju su lansirali ukupno 320 raketa prema Izraelu. Sa druge strane, izraelska vojska je potvrdila da je do sada primila oko 215 raketa iz Libana, ali nisu mogli precizirati gdje su bile mete.

Obilježavanje Arbaena

Hezbolah je takođe istakao da su napadi izvedeni na dan Arbaena, kada muslimani šiiti obilježavaju kraj 40-dnevne žalosti. Ova žalost počinje Ašurom, simbolizujući mučeništvo Huseina bin Alija.

Spremnost Hezbolaha

Organizacija je naglasila da su “na najvišem nivou spremnosti” i da će odgovoriti na svaki izraelski “prestup” ili “agresiju”. Ukoliko budu povrijeđeni civili, kazna će biti “vrlo stroga i oštra”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -