Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIncident u La Grande-Motteu: Istražuje se pokušaj terorističkog napada

Incident u La Grande-Motteu: Istražuje se pokušaj terorističkog napada

Istraga u francuskom ljetovalištu

Incident koji se dogodio u La Grande-Motteu, popularnom mediteranskom ljetovalištu, privukao je pažnju francuskih vlasti. Specijalizirani protuteroristički tužitelj preuzeo je istragu nakon neobičnog događaja koji se odigrao u subotu ujutro.

Pojava plinskih boca i požari

Dva automobila, od kojih se sumnja da je jedan sadrži bocu plina, zapaljena su ispred sinagoge Beth Yaacov. Incident se desio oko 8:30 sati, kada su također zapaljena dvoja vrata zgrade. Ovaj čin izazvao je veliku zabrinutost među lokalnim stanovnicima.

Pokušaj ubistva i teroristička povezanost

Policija je otvorila istragu zbog “pokušaja ubistva povezanog s terorističkom organizacijom”. U fokusu istrage je i identifikacija nepoznate osobe snimljene kamerom kako se udaljava od vozila nekoliko minuta prije nego što je eksplodiralo.

Pomoć vlasti i poruke podrške

Vršitelj dužnosti premijera Gabriel Attal i vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Gérald Darmanin posjetili su mjesto događaja. Darmanin je izjavio da je požar “očigledno kriminalno djelo” i pružio podršku jevrejskoj zajednici. On je naglasio da će se, na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona, mobilizirati svi resursi za pronalazak počinitelja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -