Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetObilježavanje Dana nezavisnosti Ukrajine uz podršku lidera

Obilježavanje Dana nezavisnosti Ukrajine uz podršku lidera

U Kijevu je danas svečano obilježen Dan nezavisnosti Ukrajine. Ovaj važan datum označava 33. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti bivše sovjetske republike. Svečanosti su prisustvovali brojni lideri, među kojima su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, poljski predsjednik Andrzej Duda i premijerka Litvanije Ingrida Simonyte.

Počasna odavanja i vjerski program

Predsjednik Zelenski stigao je na Trg Majdan sa suprugom Olenom. Oni su odali počast kod Memorijalnog zida. Nakon toga, prisustvovali su vjerskom dijelu programa u Katedrali sv. Sofije.

Novo oružje na djelu

U svom obraćanju, Zelenski je potvrdio da je danas po prvi put izvršena borbena upotreba novog oružja. Riječ je o ukrajinskoj raketi-bespilotnoj letjelici Palyanitsia.

Podrška međunarodnih lidera

Predsjednik Duda izrazio je snažnu podršku Poljske Ukrajini. “Vi se herojski borite za svoju zemlju i branite njenu nezavisnost više od dvije godine. Poljska će vas podržavati sve dok ne dođe do pobjede”, rekao je Duda.

Premijerka Simonyte istakla je svoju vjeru u pobjedu Ukrajine. “Vjerujem da ćemo slaviti pobjedu na Krimu i u Mariupolju”, naglasila je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -