Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisProizvodnja solarne energije u Britaniji raste uprkos lošem vremenu

Proizvodnja solarne energije u Britaniji raste uprkos lošem vremenu

Rast proizvodnje solarne energije

Prema prognozama kompanije za podatke o energetskom tržištu ICIS, proizvodnja solarne energije u Britaniji bi između juna i augusta mogla porasti za skoro 25% u odnosu na prošlu godinu. Ove prognoze ukazuju na potencijalno postavljanje novog ljetnog rekorda u proizvodnji solarne energije.

Uticaj vremenskih uslova

Iako je ovo ljeto bilo obilježeno lošim vremenskim uslovima, ipak postoji mogućnost značajne proizvodnje solarne energije. Fotonaponske ćelije u solarnim panelima efikasno rade čak i u oblačnim uslovima, a njhova učinkovitost opada samo kada su temperature ekstremno visoke.

Buducnost solarne energije u Britaniji

Britanska proizvodnja solarne energije najvjerovatnije će se dodatno povećati u narednim godinama. Laburistička vlada je odobrila tri velike solarne farme na istoku Engleske, čime se uključila u podršku razvoju solarne energije.

Revolucija na krovu

Kao dio svoje strategije poznate kao “revolucija na krovu”, lider laburista Keir Starmer najavio je da će milioni domova biti opremljeni solarnim panelima. Ovim potezom želi se smanjiti trošak električne energije za domaćinstva i ostvariti ciljeve o čistoj energiji za Veliku Britaniju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -