Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDiplomatski napori za prekid vatre u Gazi: Bajden razgovarao s čelnicima

Diplomatski napori za prekid vatre u Gazi: Bajden razgovarao s čelnicima

U Kairu se održavaju pregovori o prekidu vatre u Gazi, kako bi se postiglo rješenje za tešku krizu. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, telefonski je komunicirao s liderima Katara i Egipta.

Bahdenovi diplomatski napori

Bijela kuća je saopštila da je Bajden razgovarao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, i egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem. Ovi razgovori usmjereni su ka završetku sporazuma za prekid vatre i oslobađanje talaca.

Pregovori u Kairu

Bajden, koji trenutno odmara na ranču u Kaliforniji, prati napredak pregovora. Bijela kuća je razgovore opisala kao konstruktivne, te je pozvala strane da se udruže oko predloženog sporazuma.

Intenzivni razgovori i izazovi

Jedan od ključnih problema je zahtjev Izraela da zadrži svoje snage duž filadelfijskog kopnenog koridora. Glasnogovornik Bijele kuće, Džon Kirbi, naglasio je važnost uključivanja Hamasa u pregovore.

Kirbi je potvrdio da su inicijalni signali iz Kaira ukazivali na konstruktivne razgovore, ali su se planirali dodatni sastanci. “Stvari idu naprijed”, rekao je Kirbi, ističući napore da svi akteri sudjeluju u procesu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -