Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVSarajevo Film Festival: Dodijeljene nagrade "Srce Sarajeva" u jubilejnom izdanju

Sarajevo Film Festival: Dodijeljene nagrade “Srce Sarajeva” u jubilejnom izdanju

Spektakularno zatvaranje 30. Sarajevo Film Festivala

Posljednjim ceremonijalnim trenutkom, Sarajevo Film Festival je zatvorio svoja vrata za jubilarnu 30. ediciju. Dodjela nagrada “Srce Sarajeva” označila je kraj manifestacije koja je okupila brojne filmske radnike iz cijelog svijeta.

Takmičenje i premijere

Na festivalu je učestvovalo 54 filma, od kojih su tri prikazana izvan konkurencije. U četiri takmičarske selekcije – igranom, dokumentarnom, kratkom i studentskom filmu – 19 filmova imalo je svjetsku premijeru, dok su jedan broj drugih zabilježili međunarodne i regionalne premijere.

Nagrade za najbolja ostvarenja

Glumica Helena Vuković predvodila je ceremoniju dodjele nagrada. U kategoriji igranog filma, “Srce Sarajeva” za najbolji film otišlo je ostvarenju “Tri kilometra do kraja svijeta” Emanuela Parvue. Jorgos Zois nagrađen je za najbolju režiju za film “Arkadija”.

Dokumentarni filmovi i specijalne nagrade

U kategoriji dokumentarnih filmova, najbolji film je “Slika za pamćenje” Olge Černjk. Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Ono što zahtjevamo od kipa je da se ne pomjera” Dafni Heretakis. Nagrada za najbolji kratki film pripala je ostvarenju “Absent”.

Nagrade za studentski i ekološke filmove

Najbolji studentski film bio je “Miris svježe farbe” Nađe Petrović, dok je film “Nebo iznad Zenice” osvojio posebnu nagradu za ekološku osviještenost. Festival je, kao i uvijek, promovisao i rodnu ravnopravnost kroz film “Cent'anni” Maje Doroteje Prelog.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -