Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaBMW Pretekao Tesla u Prodaji Električnih Automobila u Evropi

BMW Pretekao Tesla u Prodaji Električnih Automobila u Evropi

BMW na vrhu

Njemačka kompanija BMW postigla je važan cilj u julu, isporučivši 14.869 električnih automobila. Ovaj broj je 308 vozila više od prodaje Tesle, što je prvi put da je BMW pretekao Teslu na evropskom tržištu.

Problemi za Teslu

Prodaja Tesle u Evropi doživjela je pad. Model Y, i dalje najprodavaniji električni automobil, zabilježio je smanjenje registracija za 16 posto, odnosno 9.544 vozila. Slična sudbina zadesila je i Model 3, čija je prodaja opala za 17 posto na 4.694 primjerka.

Pad tržišta električnih automobila

Evropsko tržište električnih automobila suočava se s izazovima. Ukupna prodaja pala je za 6 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je rezultatan nedostatka vladinih poticaja i bojazni kupaca o budućoj vrijednosti njihovih vozila.

Uspon drugih brendova

Unatoč ovim problemima, neki električni modeli ostvaruju dobar uspjeh. Volvo EX30 zauzima drugo mjesto s 6.573 prodana vozila, dok Volkswagen ID.4 dolazi na treće mjesto s 5.295 prodanih primjeraka.

Rast prodaje automobila

Šire evropsko tržište automobila pokazuje rast s ukupnom prodajom koja je porasla za 2 posto u julu 2023. godine, dostigavši 1,03 miliona automobila. SUV-ovi ostaju izuzetno popularni, čineći 54 posto svih prodanih vozila.

Izbor i trendovi

Prema analitičaru Felipeu Munozu, kupci u Evropi danas imaju više izbora nego ikada. SUV-ovi su udobni i privlačni, što pomaže kupcima da se prebacuju s tradicionalnih automobila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -