Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinske trupe napreduju dok se osnažuju frontovi u regiji Harkov

Ukrajinske trupe napreduju dok se osnažuju frontovi u regiji Harkov

Napredovanje ukrajinskih snaga u Kursku

Ukrajinske trupe su zabilježile napredovanje prema ruskoj regiji Kursk. Ova informacija dolazi iz najnovije analize američkog Instituta za proučavanje rata (ISW). U analizi se navodi da je rusko napredovanje prema gradu Pokrovsku primoralo ukrajinske vojnike na povlačenje s određenih položaja duž fronta.

Povlačenje ukrajinskih snaga

Prema ISW-u, ruske snage nisu uspjele taktički okružiti ukrajinske trupe kod Pokrovska. To ukazuje na to da su ruski vojnici imali poteškoća u ostvarivanju svojih ciljeva. U međuvremenu, izvještaji sugeriraju da su ukrajinski vojnici pokrenuli protunapad u regiji Harkov.

Napredak treće jurišne brigade

Treća zasebna jurišna brigada ukrajinske vojske izvijestila je o napretku od skoro dva kvadratna kilometra na sjeveroistoku Ukrajine. Detalji o lokaciji i vremenu operacije nisu navedeni, ali se naglašava značaj ovog uspjeha.

Strategija ukrajinske vojske

Prema komandantu brigade, Andriy Bileckyju, glavna svrha operacije bila je uništiti ofanzivni potencijal 20. armije Ruske Federacije. On tvrdi da je taj cilj trenutno ispunjen, što ukazuje na intenzivne borbe u ovom sektoru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -