Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaAston Martinov Coal Scuttle: Zaboravljeni automobil s bogatom historijom

Aston Martinov Coal Scuttle: Zaboravljeni automobil s bogatom historijom

Izumiteljstvo i rani razvoj

Mali tim inžinjera predvođen Lionelom Martinom i Robertom Bamfordom proizveo je 1914. godine automobil poznat kao Coal Scuttle. Ovaj automobil je zamišljen kao rival prestižnom Bugattiju. Godine 1915. automobil je registrovan pod imenom Aston Martin, iako je tada bio više prototip nego završeni proizvod.

Pauza zbog rata

Prvi svjetski rat je prekinuo razvoj automobila, jer je Bamford boravio na frontu u Francuskoj. Njegov odlazak iz biznisa nije spriječio nastavak rada na Coal Scuttleu.

Takmičenja i testiranja

Automobil je učestvovao na London to Edinburgh Trialu 1919. godine. Tokom ranih dvadesetih godina, Coal Scuttle se konstantno testirao i razvijao.

Utrkivao je na poznatoj stazi Brooklands te je bio viđen širom Velike Britanije, uključujući fotografisanje na lokaciji Loch Awe u Škotskoj.

Teška identifikacija i trenutna sudbina

Tokom svog razvoja, Coal Scuttle je mijenjao izgled, što otežava njegovo prepoznavanje. Steve Waddingham, stručnjak za historiju Aston Martin, naveo je da na karoseriji nisu bile prisutne oznake.

Iako je imao historijski značaj, Aston Martin je prodao ovaj automobil 1924. godine za 50 funti. Od tada, tragovi automobila su izgubljeni. Moguće je da se nalazi negdje u skladištu ili je možda uništen.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -