Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSastanak direktora CIA-e s kosovskim liderima u vrijeme napetosti između Kosova i...

Sastanak direktora CIA-e s kosovskim liderima u vrijeme napetosti između Kosova i Srbije

Direktor CIA-e dolazi na Kosovo

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Barns posjetio je Kosovo danas. Ova nenajavljena posjeta uslijedila je nakon razgovora s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i drugim zvaničnicima. Barnsov sastanak s premijerom Albinom Kurtijem odvija se u trenutku povećanih tenzija između Kosova i Srbije.

Otvaranje mosta preko rijeke Ibar

Glavni razlog posjete je predloženo otvaranje mosta preko rijeke Ibar. Ovaj most povezuje sjevernu Mitrovicu, gdje većinom žive Srbi, i južni dio, naseljen Albancima. Vlasti Kosova planiraju ove aktivnosti nakon više od dva desetljeća.

Poziv na konstruktivni dijalog

Prema SAD-u, otvaranje mosta moglo bi povećati rizik od nasilja i ugroziti sigurnost lokalnog stanovništva, kao i jedinica KFOR-a. U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a pozvalo je Kurtijevu vladu na jačanje dijaloga s Vašingtonom, EU i NATO-om.

Razgovori sa liderima u Bosni i Hercegovini

Kao deo svog putovanja, Barns je u utorak posjetio i Sarajevo. Tokom ovog boravka, sastao se s ključnim političkim i obavještajnim zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Njegova posjeta Beogradu ostala je bez zvaničnih izjava.

Osmani o posjeti

Na svom Facebook profilu, predsjednica Osmani izrazila je zadovoljstvo zbog susreta sa direktorom CIA-e. Naglasila je da je savez Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama ključ za dalju sigurnost i stabilnost regiona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -