Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEvropa suočena s rastućim smrtnim slučajevima zbog klimatskih promjena

Evropa suočena s rastućim smrtnim slučajevima zbog klimatskih promjena

Ekstremne temperature uzrokuju smrt u Evropi

Prema novim procjenama, svake godine oko 408 hiljada ljudi umire u Evropi uslijed ekstremno visokih i niskih temperatura. Ovi podaci ukazuju na ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva na kontinentu.

Očekivane žrtve do 2100. godine

Stručnjaci predviđaju dodatnih 55 hiljada smrtnih slučajeva godišnje do 2100. godine ako se trenutni trendovi nastave. Dok su trenutno bolesti povezane s hladnoćom najčešći uzrok smrti, ekstremna vrućina postaje sve veći problem, osobito u južnim dijelovima Evrope.

Utjecaj globalnog zagrijavanja

Studija sugerira da bi porast globalne temperature od 3°C mogao drastično uticati na zdravlje ljudi. Ovaj porast bi bio dvostruko veći od cilja od 1,5°C postavljenog Pariškim sporazumom.

Izazovi za zdravlje

Madeleine Thomson iz britanske organizacije “Welcome Trust” ističe da Evropa nije spremna suočiti se s posljedicama sve većeg broja ekstremnih vrućih dana. Ovaj trend predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju stanovnika.

Povećanje smrtnih slučajeva u budućnosti

Dok se očekuje da će smrtni slučajevi povezani s hladnoćom opadati, posebno u nekim evropskim zemljama, porast će u Irskoj, Norveškoj i Švedskoj zbog starije populacije. Također, države poput Španije, Italije i Grčke bit će snažno pogođene porastom smrtnosti zbog vrućine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -