Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUspješna operacija "Očeret": Ruski vojnik prešao na stranu Ukrajine

Uspješna operacija “Očeret”: Ruski vojnik prešao na stranu Ukrajine

Operacija “Očeret” i legija “Sloboda Rusiji”

Prema informacijama ukrajinskog portala War Obozrevatel, ruski vojnik je napustio svoju vojsku zahvaljujući operaciji pod nazivom “Očeret”. Ova operacija je deo projekta “Želim živjeti”, koji podržava legija “Sloboda Rusiji” (LSR).

Izjava bivšeg vojnika

Ruski vojnik, čije ime nije objavljeno, izjavio je da je prešao na ukrajinsku stranu namjerno. S njom je potpisao ugovor koji mu je omogućio prelazak fronte i uključivanje u legiju LSR.

Iskustva u ruskoj vojsci

Pre nego što je prešao, vojnik je služio u jedinici poznatoj kao “Oluja-z”. Ukrajinski mediji ovu jedinicu nazivaju “samoubicom”. Tamo je doživeo nepravilnosti, nedostatke u obuci i druge oblike zlostavljanja.

Motivacija za prelazak

List je izveštavao da su sistemski zločini u ruskim jedinicama motivisali mnoge da se priključe Ukrajini. Ova situacija, uz druge poteškoće, dodatno je motivisala vojnike na saradnju s ukrajinskim snagama.

Obuka i kontakt s LSR-om

Obučavan kao pilot FPV drona, ovaj vojnik je prvi kontakt s legijom uspostavio tokom zime 2024. godine. Njegova priča osvetljava realnosti sukoba i teške odluke koje vojnici moraju donositi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -