Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLukašenko izazvao bijes u Armeniji kritikama na račun Jerevana

Lukašenko izazvao bijes u Armeniji kritikama na račun Jerevana

Izjava koja je pokrenula reakciju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nedavno je izazvao negodovanje u Armeniji svojom izjavom o odnosima između dvije zemlje. On je naglasio da Jerevan ne bi trebao odstupati od ruskih politika i sugerirao da Armenija nema mnogo opcija osim Rusije.

Protesti ispred ambasade Bjelorusije

Njegove riječi izazvale su proteste kod ambasade Bjelorusije u Jerevanu. Armenci su ogorčeno reagirali gađanjem ambasade jajima i paradajzom. Ovaj čin je bio odgovor na obažavajuće komentare Lukašenka o Armeniji.

Armenija i zapadna politika

Lukašenko je istakao da neke bivše sovjetske republike pokušavaju ostvariti koristi od Rusije, a da pritom ne nude ništa zauzvrat. On je ukazao na to da se Armenija okreće zapadu, što smatra pogrešnim potezom.

Uloga Rusije u regionu

Bjeloruski lider je upozorio da bi Armenija mogla ostati bez podrške zapadnih država, ukoliko se situacija promijeni, aludirajući na mogućnost promjene vlasti u Francuskoj. “Sutra Macron neće biti na vlasti i svi će zaboraviti na Armeniju,” rekao je Lukašenko.

Zaključak

Reakcije Armenaca jasno pokazuju osjetljivost na komentare vanjskih lidera. Ova situacija dodatno komplikuje već napete odnose između Armenije i Bjelorusije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -