Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaOptužnica protiv sedmero okrivljenika zbog velike prevare s plinom u Hrvatskoj

Optužnica protiv sedmero okrivljenika zbog velike prevare s plinom u Hrvatskoj

USKOK podigao optužnicu

U Zagrebu je podignuta optužnica protiv sedmero hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva. Optužnica je rezultat istrage koju je vodila USKOK, a tiče se nezakonite trgovine prirodnim plinom. Prema dostupnim informacijama, INA je oštećena za gotovo 160 miliona eura.

Teška kaznena djela

Optužnica obuhvaća različita kaznena djela, uključujući zločinačko udruženje i pranje novca. Istraga koja je započeta avgusta 2022. godine uključivala je ispitivanje svjedoka, vještačenja i analize velikih količina podataka.

Detalji o nezakonitom djelovanju

Optuženi su, prema izvještaju, zloupotrebljavali pozicije u INA-i kako bi ostvarili nepripadnu imovinsku korist. Kroz složen sistem usmjeravanja plina, stvorili su značajan profit na štetu kompanije.

Finansijske reperkusije

Zarađeni novac prebacivan je na račune povezanih osoba. Prema saznanjima, ukupan iznos koji je INA izgubila tokom ovog razdoblja dostigao je 159,8 miliona eura.

Mjere osiguranja

USKOK je identifikovao i blokirao imovinu okrivljenika u Hrvatskoj i inozemstvu, kako bi osigurao povrat nepropisno stečenih sredstava. Oduzeto je otprilike 109 miliona eura, uključujući novac, nekretnine i druge vrijednosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -