Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeNajnovijePočinje Međunarodna Smotra Sportskog Filma na Zlatiboru

Počinje Međunarodna Smotra Sportskog Filma na Zlatiboru

Festival sportskog filma na Zlatiboru

Na Zlatiboru će 22. augusta započeti još jedna međunarodna smotra sportskog filma. Ove godine festival će okupiti vrhunske autore i filmske radnike. Glavna tema festivala su priče o dostignućima i posvećenosti sportu.

Utakmica s rekordnim brojem filmova

Ove godine, na festivalu će biti predstavljen 77 filmova iz 25 zemalja i četiri kontinenta. Ovaj broj potvrđuje važnost Festivala sportskog filma na Zlatiboru kao jedne od najznačajnijih manifestacija u svijetu sportskog filma.

Izložba u čast Siniše Mihajlovića

Festival će biti otvoren specijalnom izložbom posvećenom legendarnom fudbaleru Siniši Mihajloviću. Posjetioci će moći vidjeti njegove privatne fotografije, dresove i medalje. Ova izložba je ranije bila postavljena i u Beogradu i Novom Sadu.

Bosanskohercegovački filmovi u takmičarskom programu

Među filmovima u takmičarskom programu nalaze se i četiri iz Bosne i Hercegovine. Filmovi su “Olimpijada u Sarajevu”, “Braća Musemić”, “Dolina ćupova” i “Velika Raza”.

Partnerski gradovi festivala

Ove godine, partnerski grad festivala je Herceg Novi, kojem je uručena zastava Evropskog grada sporta za 2024. godinu. Ranije je partnerski grad bio Tuzla, koja je dobila nagradu za poseban doprinos sportu.

Razvoj dokumentarnog filma

Festival sportskog filma podstiče razvoj dokumentarnog filma i afirmiše mlade autore. Direktorica festivala, Olivera Nikitović, ističe da festival budi nostalgiju i omogućuje novim generacijama uvid u prošlost sporta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -