Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeShowbizzVelika Pobjeda za Zaštitu Rijeka: Obustavljena Gradnja Male Hidroelektrane na Vrelu Une

Velika Pobjeda za Zaštitu Rijeka: Obustavljena Gradnja Male Hidroelektrane na Vrelu Une

Čestitke i Pobjeda Zajednice

Direktor Fondacije ACT izrazio je čestitke na postignutoj pobjedi protiv izgradnje male hidroelektrane na Vrelu Une. “Svaka čast, cure, to je vaša zasluga”, istakao je. Njegova izjava je izazvala aplauz prisutnih. Objasnio je da je ovo jedna od najvažnijih pobjeda za ovaj kraj. Vjeruje da je pritisak zajednice bio ključan u borbi protiv investitora.

Uključivanje Poznatih Ličnosti

Mnoge poznate ličnosti pridružile su se kampanji. Među njima su i Goran Bogdan, Feđa Štukan i Elma Tataragić. Oni su nosili majice s natpisom, podržavajući napore za očuvanje rijeka. Ovaj potez dodatno je podigao svijest o važnosti riječne zaštite.

Dizajn Majica od Šejle Kamerić

Majice je kreirala poznata bh. umjetnica Šejla Kamerić u saradnji s Fondacijom ACT. Njihova akcija dio je šireg projekta zaštite prirode. Na ovaj način, umjetnost i aktivizam se spajaju kako bi se stvorila snažna poruka za očuvanje rijeka.

Obustavljena Gradnja

Državni inspektorat Hrvatske obustavio je gradnju hidroelektrane na Vrelu Une. Inspekcija zaštite prirode pokrenula je upravni postupak protiv investitora. Rješenjem je zabranjeno obavljanje radova na području ekološke mreže Natura 2000.

Zaključak

Ova pobjeda predstavlja značajan korak u zaštiti prirode. Zajednica je pokazala da se može boriti za svoje rijeke, a podrška poznatih ličnosti dodatno jača ovu borbu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -