Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVSerija "Nobelovac" premijerno prikazana na 30. Sarajevo Film Festivalu

Serija “Nobelovac” premijerno prikazana na 30. Sarajevo Film Festivalu

Predmet serije i glumačka ekipa

Serija “Nobelovac” premijerno je predstavljena na 30. Sarajevo Film Festivalu. Ova ambiciozna produkcija istražuje život nobelovca Ive Andrića. U glavnim rolama nastupaju Tihomir Stanić kao Ivo Andrić i Selma Alispahić kao njegova supruga Milica Babić – Andrić.

Kreativni proces i inspiracija

Tihomir Stanić otkrio je kako je dugogodišnje druženje s Andrićevim djelima rezultiralo stvaranjem serije. On se nekoliko puta pojavio u različitim adaptacijama Andrićevog života. Prije skoro devet godina, Stanić je s timom započeo rad na scenariju.

Snimanje serije i autentičnost

Većina scene snimana je u Beogradu, gdje se pokušalo realno prikazati Andrićev život. Stanić je posebno istakao važnost otkrivanja “crne pruge u Andrićevim grudima”, koja ga motivira u stvaranju. Ukupno sedam godina posvećeno je razvoju scenarija, koji bi trebao pružiti dublji uvid u Andrićev karakter.

Zaključak i očekivanja

Serija “Nobelovac” donosi jedinstvenu perspektivu na život jednog od najznačajnijih pisaca s prostora bivše Jugoslavije. S obzirom na visoka očekivanja, ova serija mogla bi postati važan dio kulturne baštine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -