Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSukob oko dnevnika Li Ruija: Borba za dokumente sa kritikom komunističkog režima

Sukob oko dnevnika Li Ruija: Borba za dokumente sa kritikom komunističkog režima

Li Rui i njegov značaj

Li Rui, bivši sekretar Mao Zedonga, bio je ključna figura u kineskoj političkoj historiji. Preminuo je 2019. godine, a iza njega je ostao bogat materijal u obliku dnevnika pisanih od 1935. do 2018. godine. Ovaj dokument nudi jedinstveni uvid u tranziciju Kine kroz osam decenija.

Svjetska pažnja na dnevniku

Stanford univerzitet procjenjuje da je Li, kao otvoreni kritičar komunističkog režima, želio da njegovi zapisi ostanu u Sjedinjenim Američkim Državama. Nasuprot tome, njegova udovica, Zhang Yuzhen, smatra da dnevnik pripada njoj i želi ga vratiti u Kinu.

Kineske vlasti i ambicije

Postoji zabrinutost da bi, ukoliko se dokument vrati u Kinu, vlasti mogle zabraniti njegov sadržaj. Kritike upućene Mao Zedongu i komunističkom režimu mogle bi biti opasne za trenutnu vlast.

Li Rui nakon odlaska iz Kine

Sredinom 50-tih godina, Li Rui je postao sekretar Mao Zedonga, ali je ubrzo napustio Kinu zbog svojih stavova. Iako se kasnije vratio i radio u javnim institucijama, suočio se sa problemima zbog svojih kritika prema vođstvu Komunističke partije.

Porodični sukob

Uprkos tome što je većinu dokumenata Stanfordu donirala njegova kćerka, nesuglasice su nastale između supruga. Zhang Yuzhen smatra da ima pravo odlučivati koji će dokumenti ostati kod nje, a koji će biti donirani institucijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -