Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael ne namjerava napustiti Filadelfijski koridor, poručuje Netanjahu

Izrael ne namjerava napustiti Filadelfijski koridor, poručuje Netanjahu

Izjave izraelskog premijera

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, jasno je stavio do znanja da se njegova zemlja neće povući s Filadelfijskog koridora. Ova izjava je uslijedila tokom sastanka s porodicama izraelskih državljana koji su zarobljeni u Gazi.

Strateški principi

Netanjahu je istakao da su Filadelfijski koridor i područje Netzarim od strateške važnosti za Izrael, kako vojnog, tako i političkog aspekta. Njegov stav dolazi uprkos velikom pritisku međunarodne zajednice da se povuku s tih teritorija.

Pregovori o prekidu vatre

Ove izjave dolaze u kontekstu nedavnih napora za postizanje prekida vatre između Izraela i Hamasa. Američki predsjednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken prethodno su naveli da je Netanjahu pristao na prekid vatre, kao i na razmjenu zarobljenika.

Plan za Gazu

Prema informacijama, plan uključuje nekoliko faza: prekid vatre, razmjenu talaca te rekonstrukciju Gaze. Ovaj prijedlog je rezultat pregovora koji su se odvijali u Kataru i koji sadrže ključne tačke suženja jaza između strana.

Zaključak

Čini se da će situacija u Gazi i dalje ostati napeta. Izrael insistira na zadržavanju kontrole nad ključnim tačkama, dok će pregovori o miru biti izazovni i kompleksni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -