Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHumanitarna Kriza u Gazi: Novim Evakuacijama Pogođeno 13.500 Palestinaca

Humanitarna Kriza u Gazi: Novim Evakuacijama Pogođeno 13.500 Palestinaca

Pogoršana Humanitarna Situacija

Humanitarna situacija u Gazi kontinuirano se pogoršava usljed ponovljenih talasa raseljavanja i prenaseljenosti. Urušena infrastruktura, aktivna neprijateljstva i ograničene usluge dodatno pogoršavaju već katastrofalne uslove života. Prema najnovijim podacima, 13.500 raseljenih Palestinaca pogođeno je evakuacijom po naredbi izraelskih vlasti.

Evakuacija u Pojasu Gaze

U subotu je izdata naredba koja obuhvata cijeli izbjeglički kamp Maghazi, kao i nekoliko drugih naselja u regiji Deir el-Balah. Ova odluka značajno utiče na lokalno stanovništvo koje se već suočava s teškim uslovima života.

Pogođena Obrazovna i Zdravstvena Infrastruktura

Inicijalna mapiranja pokazuju da evakuacija uključuje pet školskih zgrada, 14 sanitarnih i zdravstvenih ustanova, te dodatnih 10 zdravstvenih lokacija. Među njima su i dva centra primarne zdravstvene zaštite, a također i pet medicinskih punktova. Ove informacije je iznio portparol UN-a, Stephane Dujarric.

Stanje od Oktobra 2022. godine

Od oktobra prošle godine, 86 posto Pojasa Gaze stavljeno je pod naredbu za evakuaciju. Ova mjera čini izazovima s kojima se stanovništvo suočava sve dramatičnijim.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -