Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeNajnovijeSarajevo dobija Muzej Ars Aevi: Veliki korak za kulturu i umjetnost

Sarajevo dobija Muzej Ars Aevi: Veliki korak za kulturu i umjetnost

U Sarajevu je izvršena primopredaja građevinske dozvole za izgradnju Muzeja Ars Aevi. Ovaj značajan događaj održan je na lokalitetu budućeg muzeja na Vilsonovom šetalištu. Dozvolu je predao načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, premijeru Kantona Sarajevo, Nihadu Uku.

Potpisivanje kamen-temeljca

Na kamen-temeljac, koji neće biti zakopan već izložen, potpise su stavili zvaničnici općine, grada i kantona, te predstavnici Delegacije Evropske unije, Ambasade Italije i UNESCO-a. Premijer Uk je istakao značaj ovog dana za Kanton i Bosnu i Hercegovinu.

Uloga Muzeja Ars Aevi

Premijer Uk je rekao da će muzejski kompleks postati mjesto okupljanja za Bosance i Hercegovce, turiste i ljubitelje umjetnosti. Ovaj projekat će generisati progresivne ideje i obogatiti kulturnu scenu Sarajeva.

Podrška međunarodnih organizacija

Šef Delegacije EU, Johann Sattler, naglasio je da će EU osigurati 4,5 miliona eura za ovaj projekt. Također, naglasio je važnost ovog muzeja za evropsku kulturnu mrežu.

Planovi za dodatne muzeje

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, predložila je uspostavu muzeja ratne opsade u blizini Muzeja Ars Aevi. Ovo bi stvorilo jedinstvenu ‘muzejsku četvrt’ u gradu.

BiH kao kulturni centar

Italijanski ambasador, Marco Di Ruzza, izjavio je da će njihova zemlja aktivno raditi na realizaciji projekta. Projekt će biti simbol modernog BiH društva i njenog EU članstva.

Izgradnja muzeja trebala bi trajati maksimalno 24 mjeseca, a većina budžeta od 10 do 11 miliona eura je obezbijeđena. Ovo je značajan korak za kulturnu scenu Sarajeva i cijele zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -