Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAbbas planira posjetu Gazi: Cilj je podrška i povratak autoriteta

Abbas planira posjetu Gazi: Cilj je podrška i povratak autoriteta

Palestinska novinska agencija javlja da predsjednik Mahmoud Abbas planira posjetiti Gazu s visokom delegacijom. Posjeta ima za cilj izražavanje solidarnosti s narodom Gaze. Također, Abbas želi potvrditi autoritet Palestinske samouprave i Oslobodilačke organizacije Palestine (PLO) nad ovim područjem.

Pripreme za posjetu Gazi

U sklopu priprema, Palestinska samouprava kontaktira UN, članice Vijeća sigurnosti i arapske zemlje. Ova komunikacija uključuje i muslimanske zemlje, te članice EU i Afričke unije. Cilj je osigurati podršku za njegovu posjetu.

Neizvjesnost oko ulaska

Nije još preciziran datum posjete, a ostaje nejasno kako će Abbas i njegovi saradnici ući u zaraćeni pojas Gaze. Abbas je jasno dao do znanja da će posjetiti Gazu “makar i poginuo”.

Međunarodne garancije

Abbas je apelovao na Sjedinjene Američke Države i druge članice međunarodne zajednice da osiguraju njegovu posjetu. Također, ističe da će Palestinska samouprava sačekati završetak pregovora o primirju i taocima.

Za uspješnu posjetu, dogovori će biti potrebni uz međunarodne garancije i razumijevanje Izraela. Također, važno je da Abbas dobije odobrenje od Hamasa za ovu posjetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -