Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaDačić optužuje opoziciju za rušenje ustavnog poretka tokom protesta

Dačić optužuje opoziciju za rušenje ustavnog poretka tokom protesta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, optužio je opozicione čelnike za neodgovorne izjave koje pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Ove izjave su povezane s nedavnim demonstracijama protiv rudarenja litija u Srbiji.

Demonstracije i njihove posljedice

Hiljade građana protestovale su početkom avgusta, zahtijevajući zakon o zabrani rudarenja litija i bora. Tokom protesta, blokirane su željezničke stanice Prokop i Novi Beograd, kao i dio autoceste.

Reakcije vlasti

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, smatra da su blokade, poput zauzimanja mosta Gazela, činovi nasilja. On je naglasio da takva ponašanja ne doprinose demokratiji.

Policijske intervencije

Dačić je 10. avgusta komentarisao postupke policije tokom masovnog protesta u Beogradu. Policija je intervenisala na blokiranim željezničkim stanicama, što je izazvalo brojne komentare i poredbe s ranijim protestima.

Neprihvatljive usporedbe

Ministar je kritizirao usporedbe trenutnih građanskih nemira s protestima iz 2008. godine, kada je bila sumnja u ponašanje policije prema demonstrantima. Dačić je istakao da nije bio informiran o tome šta se tada dešavalo.

Ova situacija ponovo otvara pitanja o slobodi okupljanja i kontra stavovima vlasti prema protestima. Dok građani traže svoja prava, vlasti se boje gubitka kontrole nad situacijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -