Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIncident u Siriji: Opasno približavanje američkog aviona ruskom

Incident u Siriji: Opasno približavanje američkog aviona ruskom

U Siriji se dogodio ozbiljan incident kada se vojni avion koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama opasno približio ruskom avionu. Ova informacija dolazi od Olega Ignasjuka, zamjenika šefa Ruskog centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

Detalji incidenta

Prema njegovim riječima, bombarder F/A-18 približio se avionu An-30 ruskih snaga na visini od oko 6.700 metara u provinciji Homs. Ignasjuk je istakao da je ruski pilot pokazao visok nivo profesionalizma. U pravo vrijeme je preduzeo mjere kako bi spriječio sudar.

Uloga SAD-a u Siriji

Sjedinjene Američke Države imaju značajno prisustvo u Siriji, s oko 900 vojnika, dok njih 2.500 djeluje u Iraku. Cilj američkih snaga je savjetovanje i pomoć lokalnim jedinicama u borbi protiv Islamske države. Ova teroristička organizacija je 2014. godine zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, ali su je kasnije lokalne snage uz podršku koalicije potisnule.

Posljedice za buduće sukobe

Ovaj incident može imati ozbiljne posljedice na već napetu situaciju u regiji. Povećano prisustvo vojnih aviona u zračnom prostoru povećava rizik od sudara i potencijalnih sukoba između velikih sila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -