Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaProtesti u Srbiji: Demokratsko pravo građana ili hibridni rat?

Protesti u Srbiji: Demokratsko pravo građana ili hibridni rat?

Mirni protesti i pravo građana na slobodno izražavanje mišljenja ključni su aspekti demokratije. Ove riječi dolaze iz State Departmenta, koji je reagirao na optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Optužbe bez dokaza

Predsjednik Vučić je optužio demonstrante koji su se protivili projektu iskopavanja litija vrijednom više milijardi dolara da su dio “hibridnog” rata. On tvrdi da zapadne sile stoje iza tih protesta, no nije ponudio konkretne dokaze za svoje tvrdnje.

Moskva se uključuje

Moskva je također optužila Zapad za poticanje demonstracija. Potpredsjednik srbijanske vlade, Aleksandar Vulin, zahvalio je ruskim sigurnosnim agencijama na informacijama o navodnim pripremama za nemire.

Odgovor State Departmenta

U odgovoru na zahtjev Radio Liberty, State Department je odbacio sve tvrdnje o američkoj podršci protuvladinim protestima. “Svaka takva tvrdnja je lažna”, ističu iz američke administracije.

Zahtjevi demonstranata

Demonstranti traže zaustavljanje litijskog projekta kompanije Rio Tinto u Jadru, vrijednog 2,4 milijarde dolara. Tvrde da bi projekt mogao ozbiljno zagaditi lokalnu vodu i zemljište.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -