Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBlinken u Izraelu: Pregovori o primirju i razmjeni zarobljenika

Blinken u Izraelu: Pregovori o primirju i razmjeni zarobljenika

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u Izrael kako bi razgovarao o primirju u Pojasu Gaze. Ova posjeta dolazi u trenutku kada su pregovori s Hamasom postali hitni. Blinken će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsjednikom Isakom Herzogom i ministrom odbrane Joavom Galantom.

Očekivanja i izlaz iz krize

Pregovori o prekidu vatre održani su u Dohi, glavnom gradu Katara. Tokom ovih pregovora predstavljen je prijedlog koji smanjuje razlike između Izraela i Hamasa. Očekuje se da će Blinken u utorak posjetiti Egipat u sklopu svoje diplomatije.

Američki plan za Gaza

Prema riječima predsjednika Džoa Bajdena, plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i obnovu Gaze. Mjesecima SAD, Katar i Egipat rade na postizanju sporazuma kako bi osigurali humanitarnu pomoć za Gaza.

Humanitarna kriza u Gazi

Više od deset mjeseci sukoba dovelo je do teške humanitarne krize. Prema izvještajima, ubijeno je skoro 40.100 Palestinaca, većinom žene i djeca. Izrael se suočava s međunarodnom osudom zbog nastavka ofanzive.

Optužbe i genocid

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Posljednja presuda zahtijeva obustavu vojnih operacija, posebno u gradu Rafahu gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -