Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSumnjivi incident u blizini Cezareje: Je li bio lažni alarm?

Sumnjivi incident u blizini Cezareje: Je li bio lažni alarm?

Raketni čamac izraelske mornarice prijavio sumnjivu letjelicu

U blizini obale Cezareje, raketni čamac izraelske mornarice detektovao je neidentificiranu letjelicu. Dužnosnici su odmah posumnjali da bi to mogao biti izviđački dron, vjerojatno lansiran od strane Hezbolaha. Ovaj incident izazvao je zabrinutost zbog mogućeg nadzora Netanyahuove rezidencije na moru.

Radarska detekcija i reakcija vojske

Radarski sistem plovila detektovao je sumnjivu letjelicu, ali dodatna oprema za praćenje nije mogla potvrditi njenu prisutnost. Kao odgovor, izraelska ratna avijacija poslala je borbene avione na to područje. Nažalost, avioni nisu uspjeli locirati nijednu letjelicu.

Mogućnost lažnog alarma

Izvori unutar IDF-a sugeriraju da je incident mogao biti lažan alarm. Radarski sistemi ponekad pogrešno identifikuju jata ptica ili druge objekte kao prijetnje. Iako nije bilo vizualnih potvrda o dronu, vojni dužnosnici nisu potpuno isključili mogućnost male bespilotne letjelice iz Libana.

Status Netanyahuu i završni komentar

Potvrđeno je da premijer Netanyahu nije bio u svojoj rezidenciji tokom incidenta. Ureda premijera se oglasio kratkom izjavom: “Utvrđeno je da se radi o lažnoj uzbuni”. Ovaj događaj dodatno je naglasio sigurnosne izazove s kojima se Izrael suočava u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -